Haza del Lino (vanaf Castillo de Baños)

Lengte Hoogteverschil Gem. stijgingspercentage Max. stijgingspercentage
17,8km 1272m 7,1% 13,3%

In tegenstelling tot de klimmen naar Haza del Lino vanaf de andere zijden, is deze beklimming niet zo grillig en ligt het zwaartepunt van de beklimming juist in het begin. Je begint aan de beklimming vanuit het aan de kust gelegen dorpje Castillo de Baños. Wellicht heb je voor je verblijf bij Bici de la Luz wel gekozen voor een verblijf in één van de mooie bungalows op de plaatselijke camping. Dat zou betekenen dat je geen aanloop hebt voor deze klim. Wij adviseren deze toch even te zoeken ergens langs de kust, omdat je bij deze klim gelijk aan de bak kunt.

Je begint de klim met het doorrijden van het dorpje La Guapa. Ironisch genoeg is het dorpje allesbehalve “knap”. Maar het eerste stuk door het dorpje is dus gelijk het steilste deel van de klim. Na het dorpje gaat het stijgingspercentage wat meer gelijk worden met een 7% en gaat dat min of meer door tot aan de top in Haza del Lino.

Het asfalt op deze weg is recent opnieuw aangebracht en dat maakt de weg erg prettig om te fietsen. Het karakter van de weg, met vele haarspeldbochten, maakt het ook een leuke route omdat het uitzicht elke 100m veranderd.

Nabij kilometerbordje 9 kom je voorbij Casa de la Luz, waar mijn vrouw en ik gaan wonen en appartementen willen verhuren. Hierna is het nog een stukje doorrijden naar het dorp Polopos. Dit dorp heeft in de zomer van 2019 gefungeerd als decor van de RTL4 show ‘Het Spaanse Dorp’. Wie weet kom je nog wat bekende stelletjes tegen als je het dorp in fietst. Al adviseren wij enkel om even te stoppen bij het cafétje in de bocht om je bidons bij te vullen en misschien heb je eventueel al zin om wat te eten. Al kun je in het dorp ook bij de fontein je bidon vullen met vers sprankelend bergwater. Je kan vanaf het café ook het dorp inwandelen, om te zien of je bekende plekken van de tv show herkent. De weg is te slecht om eroverheen te fietsen met je wielrenfiets.

DSCF8720_LinodeBanos.jpg

Na het dorp Polopos is het nog 6km klimmen tot de top. Hierbij kom je eerst voorbij een T-splitsing op 3km van de top. Hier ga je links richting Haza del Lino. Op de top wacht vervolgens het restaurant Haza del Lino, waar je kunt genieten van een heerlijke koffie, thee of een welverdiende cola. Tevens serveren ze hier vers gemaakte tapas in allerlei soorten en maten. Als je weer op adem bent, kun je rustig eens bekijken langs welke weg je wil afdalen terug naar zee niveau. De beklimming richting Haza del Lino vanuit Castillo de Baños wordt vergeleken met de klim Gran Colombier in Frankrijk en dat wil wat zeggen over de zwaarte van de weg die je beklommen hebt.

Bekijk deze beklimming op  Strava    en  Relive